Menu

Cukrowa kraina

Niesamowite przepisy na desery

Deser lodowy

mzemsta

Lody śmietankowe domowej roboty:

Składniki:

- 500 ml mleka

- 8 żółtek

- 150-200 cukru

- 250 ml śmietanki 36%

Sposób przygotowania:

  • Żółtka ucieramy z cukrem. Mleko zagotowujemy i wlewamy je stopniowo do naczynia z żółtkami wstawionego do garnka z wrzątkiem, cały czas mieszając trzepaczką.

  • Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i dalej mieszamy, aż do wystygnięcia.

  • Śmietankę ubijamy i łączymy z masą mleczno-jajeczną.

  • Całość przekładamy do maszynki do kręcenia lodów i wkładamy do zamrażalnika. Jeśli jej nie posiadamy, pamiętajmy o mieszaniu masy podczas mrożenia.

  • Podobny obraz

© Cukrowa kraina
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci